Άγχος. Είναι μια άσχημη λέξη και μια χειρότερη αίσθηση, έτσι δεν είναι; Στην πραγματικότητα το άγχος δεν είναι αρνητικό συναίσθημα. Χωρίς αυτό, δεν θα μπορούσαμε να παρακινηθούμε για να προστατεύσουμε τον εαυτό μας ή να κάνουμε κάτι σημαντικό. Ένα συγκεκριμένο επίπεδο στρες μας βοηθά να προσαρμοστούμε στο περιβάλλον μας και μας ωθεί να πετύχουμε. Το άγχος που είναι ανησυχητικό είναι το χρόνιο άγχος και μπορεί να μας επηρεάσει αρνητικά με πολλούς τρόπους. Νέα έρευνα επιβεβαιώνει ότι το χρόνιο στρες και τα αυξημένα επίπεδα κορτιζόλης στους μεσήλικες μπορούν στην πραγματικότητα να προκαλέσουν συρρίκνωση του εγκεφάλου και προβλήματα μνήμης.
Πώς μπορείτε να διαπιστώσετε εάν το άγχος σας είναι καλό ή χρόνιο;
Ας δούμε πως το χρόνιο στρες μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ποιότητα ζωής σας και γιατί είναι ωφέλιμο να ενσωματώσετε τα φυσικά αγχολυτικά στη ζωή σας.
Παίζει με τον εγκέφαλό σας Το χρόνιο άγχος έχει καταστροφικές συνέπειες για τη μνήμη και τη μάθηση. Στην πραγματικότητα σκοτώνει τα κύτταρα του εγκεφάλου. Το UMMC αναφέρει ότι τα άτομα με μετατραυματική διαταραχή άγχους αντιμετωπίζουν 8% συρρίκνωση του ιππόκαμπου, το κέντρο μνήμης του εγκεφάλου και το άγχος επηρεάζει, κατά το μεγαλύτερο μέρος, την ικανότητα των παιδιών να μάθουν. (2)
Το άγχος αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής, καρδιακής νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου Οι ερευνητές δεν έχουν καθορίσει ακόμη άμεση σχέση μεταξύ του χρόνιου στρες και του αυξημένου κινδύνου για καρδιακή προσβολή, καρδιακή νόσο και εγκεφαλικό επεισόδιο. Αλλά αυτό που κάνει αποδεδειγμένα το άγχος, αναφέρει το UMMC, είναι να επιδεινώνει τους παράγοντες κινδύνου για αυτές τις παθήσεις. Το άγχος αυξάνει τον καρδιακό ρυθμό και τη δύναμη της καρδιάς, συρρικνώνει τις αρτηρίες σας και επηρεάζει τους καρδιακούς ρυθμούς. Πήζει το αίμα, το οποίο μπορεί να προστατεύσει από την απώλεια αίματος σε περίπτωση τραυματισμού, σύμφωνα με το UMMC. Το άγχος αυξάνει την πίεση του αίματος και το χρόνιο στρες προκαλεί αλλοιώσεις των αγγείων, ειδικά επειδή το χρόνιο στρες συντελεί στη φλεγμονή.
Το άγχος αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό σας σύστημα Η καταπολέμηση της λοίμωξης δεν αποτελεί πρωταρχικό μέλημα αν το σώμα σας πιστεύει ότι αντιμετωπίζει άμεσο κίνδυνο, αλλά το πρόβλημα είναι ότι το χρόνιο άγχος καταστέλλει το ανοσοποιητικό σας σύστημα, καθιστώντας την καταπολέμηση της μόλυνσης πολύ πιο δύσκολη. Οι άνθρωποι φαίνεται να είναι πολύ πιο ευάλωτοι στις λοιμώξεις και να βιώνουν πιο σοβαρά συμπτώματα σε γρίπες και κρυώματα όταν έχουν άγχος, αναφέρει η UMMC. Το άγχος μπορεί επίσης να προκαλέσει μια καταστροφική υπερδιέγερση στο ανοσοποιητικό σας σύστημα διότι συμβάλλει στη φλεγμονή στο σώμα. Η φλεγμονή έχει συνδεθεί με ένα πλήθος συνθηκών υγείας και ασθενειών, από το άσθμα και τον διαβήτη έως τον καρκίνο και τις καρδιακές παθήσεις.
Το χρόνιο στρες συμβάλλει στη γήρανση Όπως αναφέραμε παραπάνω, το στρες αποδυναμώνει πολλές φυσιολογικές διεργασίες που δεν θεωρούνται επείγουσες. Μειώνει την ροή του αίματος στο δέρμα. Αυτό ασφαλώς θα επηρεάσει πόσο χρονών φαίνεστε. Το χειρότερο όμως είναι το πόσο το χρόνιο στρες μπορεί να επηρεάσει τον γηράσκοντα εγκέφαλο. Όλοι χάνουμε εγκεφαλικά κύτταρα καθώς μεγαλώνουμε. Τοξίνες, αυτοματοποιημένες ρουτίνες, ακατάλληλη διατροφή, έλλειψη άσκησης και απώλεια κοινωνικών σχέσεων συμβάλλουν σε αυτό. Έτσι, καθώς το άγχος επιτρέπει σε περισσότερες τοξίνες να διασχίσουν το φράγμα αίματος-εγκεφάλου και η κορτιζόλη βλάπτει τον ιππόκαμπο, τη λειτουργία του εγκεφάλου, τη νέα μάθηση και τη μνήμη.
Το άγχος συμβάλλει στην αύξηση του σωματικού βάρους και στις πεπτικές διαταραχές Δεδομένου ότι η πέψη καταστέλλεται κατά τη διάρκεια της απόκρισης στο στρες, το χρόνιο άγχος μπορεί να συμβάλει σε μια ποικιλία πεπτικών διαταραχών. Πρησμένο στομάχι, κράμπες, η δυσκοιλιότητα και η διάρροια είναι κοινά συμπτώματα χρόνιας πίεσης. Σε αυτά, επίσης, περιλαμβάνονται η παλινδρόμηση, το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, τα έλκη και τη φλεγμονώδη νόσο του εντέρου. Η κορτιζόλη συμβάλλει στη συσσώρευση επικίνδυνου λίπους της κοιλιάς και επιδεινώνει λιγούρες, για λίπος, αλάτι και ζάχαρη. Η κατανάλωση ανθυγιεινών υδατανθράκων μπορεί να είναι καταπραϋντική, καθώς μειώνει τις συμπεριφορικές και ορμονικές ανισορροπίες που σχετίζονται με την ανταπόκριση στο στρες. Δυστυχώς, αυτή η συμπεριφορά μπορεί να γίνει συχνή και να οδηγήσει σε προβλήματα υγείας όπως ο διαβήτης και οι καρδιακές παθήσεις.
Πως μπορείτε να το αντιμετωπίσετε Ρίξτε μια ματιά στη ζωή σας και προσδιορίστε τι σας προκαλεί άγχος. Δώστε προσοχή στην διάθεσή σας και προσπαθήστε να προσδιορίσετε τις σκέψεις και τις πεποιθήσεις που μπορεί να συμβάλουν στο άγχος σας. Κάντε χώρο στην καθημερινότητά σας για να συμμετάσχετε σε δραστηριότητες που σας προκαλούν ευχαρίστηση, να φάτε καλό φαγητό, να ασκηθείτε και να συνδεθείτε με ανθρώπους σημαντικούς για εσάς. Το καλύτερο για εσάς, είναι να θέσετε προτεραιότητα σε αυτά που έχουν νόημα στην ζωή σας και να αφήσετε πίσω σας οτιδήποτε περιττό. Ζήστε την ζωή που σας αξίζει!
Δρ. Δρόσος Σταμάτης, ND, DO Οστεοπαθητικός – Φυσιοπαθητικός
Εάν έχετε δοκιμάσει τα πάντα αλλά ακόμα δεν μπορείτε να διαχειριστείτε το άγχος σας, καλέστε μας στο +30 693 9757 899 για να κλείσετε ένα ραντεβού με τον Δρ. Δρόσο.
Comments