• Dr. Stamatis Drosos

10 Συχνοί Μύθοι για την Φυσιοπαθητική

Ένα αυξανόμενο ποσοστό του πληθυσμού επιλέγει να επικεντρωθεί στην πρόληψη, την ευεξία και τις φυσικές προσεγγίσεις για τη διαχείριση της ασθένειας αναζητώντας επαγγελματίες Συμπληρωματικής και Ολοκληρωτικής ιατρικής. Ως εκ τούτου, πολλοί αναζητούν τη συμβουλή Φυσιοπαθητικού γιατρού για να τους καθοδηγήσει σε αυτή τη διαδικασία με ασφαλή και αποτελεσματικό τρόπο. Παρά τη δημοτικότητα της Φυσικής Ιατρικής, υπάρχει μεγάλη σύγχυση γύρω από το τι είναι η Φυσιοπαθητική Ιατρική και πώς εκπαιδεύονται οι Φυσιοπαθητικοί. Παρακάτω θα αναφερθούμε σε μερικούς κοινούς μύθους και παρανοήσεις σχετικά με τη Φυσιοπαθητική Ιατρική.


Μύθος # 1: Μπορείτε να ολοκληρώσετε τις σπουδές Φυσιοπαθητικής online.

Μία από τις πιο συνηθισμένες ερωτήσεις που έχουμε είναι αν μπορείτε να ολοκληρώσετε τη Φυσική Ιατρική εκπαίδευση online. Ενώ κάποιες προϋποθέσεις μπορούν να πληρούνται στο διαδίκτυο, το ίδιο το πτυχίο απαιτεί πρακτική άσκηση. Η αποφοίτησή από ένα διαδικτυακό πρόγραμμα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης δεν μπορεί να παρέχει δικαίωμα πιστοποίησης Φυσιοπαθητικού ιατρού σε οποιαδήποτε δικαιοδοσία που αναγνωρίζει επισήμως τους Φυσιοπαθητικούς γιατρούς. Οι δικαιοδοσίες που ρυθμίζουν τους Φυσιοπαθητικούς απαιτούν την ολοκλήρωση ενός διαπιστευμένου προγράμματος διδακτορικού επιπέδου το οποίο περιλαμβάνει πρακτική παρακολούθηση και κλινική εκπαίδευση. Επιπλέον, οι απόφοιτοι ηλεκτρονικών προγραμμάτων δεν είναι ούτε κατάλληλοι ούτε επιλέξιμοι να συμμετάσχουν στις εξετάσεις για την χορήγηση αδειών Φυσιοπαθητικών Ιατρών (NPLEX), το αποτελεί επίσης προϋπόθεση για την άσκηση του επαγγέλματος.


Μύθος # 2: Η Φυσιοπαθητική Ιατρική δεν είναι επιστημονικά τεκμηριωμένη.

Ένας άλλος κοινός μύθος για την Φυσιοπαθητική ιατρική είναι ότι δεν μπορεί να αποδειχθεί επιστημονικά. Οι αναγνωρισμένοι Φυσιοπαθητικοί ιατροί περνούν από αυστηρή 4ετή επιστημονική ιατρική εκπαίδευση σε αναγνωρισμένη ή υποψήφια σχολή του Council on Naturopathic Medical Education (η μόνη υπηρεσία επικύρωσης της Φυσιοπαθητικής, αναγνωρισμένη από τον υπουργό Παιδείας των ΗΠΑ). Απαιτούνται τουλάχιστον δύο χρόνια μελέτης των ίδιων βιοϊατρικών επιστημών που προετοιμάζουν τους φοιτητές Ιατρικής για να γίνουν γιατροί. Οι σπουδαστές της Φυσιοπαθητικής μαθαίνουν να εκτιμούν και να σταθμίζουν τη βάση δεδομένων ως μέρος της ανάπτυξης προγραμμάτων περίθαλψης ασθενών. Τα πανεπιστήμια Φυσιοπαθητικής είναι επίσης ηγέτες στην ανάπτυξη της πρωτοβάθμιας έρευνας στη Φυσική Ιατρική. [i]


Μύθος # 3: Οι Φυσιοπαθητικοί γιατροί είναι κατά των φαρμάκων.

Οι Φυσιοπαθητικοί γιατροί δεν κατά των φαρμάκων. Το πρόγραμμα σπουδών της Φυσιοπαθητικής περιλαμβάνει τη μελέτη των φαρμακευτικών προϊόντων καθώς και τις βιοχημικές οδούς και τους μηχανισμούς δράσης, αντενδείξεων και δυσμενών επιδράσεων των φαρμάκων. Ως προσθήκη στη συμβατική φαρμακολογία, οι Φυσιοπαθητικοί μελετούν τη αλληλεπίδραση και την αποτελεσματικότητα των συμβατικών φαρμάκων με συμπληρώματα και βότανα. Είναι η δουλειά ενός Φυσιοπαθητικού γιατρού να βοηθήσει το άτομο και να εργαστεί ως μέλος της θεραπευτικής ομάδας για το καλύτερο συμφέρον του ασθενούς τους. Τα συνταγογραφημένα φάρμακα μπορούν να είναι μέρος αυτής της διαδικασίας.


Μύθος # 4: Όλοι όσοι δηλώνουν ότι είναι Φυσιοπαθητικοί είναι αναγνωρισμένοι.

Σε χώρες που δεν υπάρχουν κανονισμοί και φορείς να πιστοποιούν τους Φυσιοπαθητικούς Ιατρούς, υπάρχουν άτομα χωρίς διαπιστευμένη εκπαίδευση που χρησιμοποιούν μερικές φορές τον τίτλο του Φυσιοπαθητικού ή Φυσιοπαθητικού ιατρού. Αυτά τα άτομα δεν πρέπει να συγχέονται με τους αποφοίτους από το CNME με αναγνωρισμένα τετραετή προγράμματα γιατί δεν ολοκληρώνουν την τυποποιημένη εκπαίδευση ενός διαπιστευμένου προγράμματος.

Μύθος # 5: Πρέπει να επιλέξετε μεταξύ Φυσιοπαθητικής ιατρικής και Συμβατικής ιατρικής.

Οι Φυσιοπαθητικοί ιατροί αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα της θεραπευτικής ομάδας και εργάζονται μαζί με τους συμβατικούς γιατρούς στον ακαδημαϊκό χώρο, στους κλινικούς χώρους και στην έρευνα. Οι Φυσιοπαθητικοί παρέχουν περίθαλψη ασθενών βασισμένη σε θεμέλια Συμβατικής και Ολοκληρωτικής ιατρικής. Ως εκ τούτου, υπάρχει αυξανόμενη ζήτηση για Φυσιοπαθητικούς σε ολοκληρωτικές παρεμβάσεις. Μελέτες έχουν επίσης δείξει ότι με την προσθήκη της Φυσιοπαθητικής ιατρικής περίθαλψης στην Συμβατική ιατρική περίθαλψη οι ασθενείς έχουν καλύτερη γενική υγεία. Ο Dugald Seely, ND διεξήγαγε μια περιεκτική μελέτη ασθενών με αυξημένο κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου. Στο τέλος της μονοετούς μελέτης, η ομάδα που έλαβε φυσιοπαθητική περίθαλψη εκτός από τη συμβατική περίθαλψη είχε μεγάλη μείωση του κινδύνου θανάτου από καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο από ό, τι η ομάδα που έλαβε μόνο συμβατική περίθαλψη.


Μύθος # 6: Η Φυσιοπαθητική ιατρική είναι μόνο για πλούσιους ασθενείς.

Υπάρχει αυξανόμενη ασφαλιστική κάλυψη για τη Φυσιοπαθητική ιατρική σε αρκετές πολιτείες στις ΗΠΑ που σιγά σιγά κάνουν την εμφάνισή τους και στην Ελλάδα, γεγονός που βοηθάει στην πιο προσιτή φυσιοπαθητική περίθαλψη. Για τους ασθενείς που μπορεί να μην μπορούν να αντέξουν οικονομικά την περίθαλψη, οι Φυσιοπαθητικοί συχνά προσφέρουν οικονομικές κλίμακες βάσει εισοδήματος. Όταν βλέπουμε μακροπρόθεσμα, η εξοικονόμηση κόστους, η βελτίωση της ποιότητας ζωής και η πρόληψη των ασθενειών αξίζει την επένδυση για πολλούς ασθενείς. Αυτό συμβαίνει διότι αναγνωρίζουν την αξία να δίνουν προτεραιότητα στην πρόληψη και την περίθαλψη για τη γενική υγεία τους με την βοήθεια των Φυσιοπαθητικών γιατρών.


Μύθος # 7: Η Φυσιοπαθητική ιατρική είναι μόνο για τους χίπιδες (hippies) ?!

Οι ασθενείς μας είναι όλοι πολύ διαφορετικοί μεταξύ τους. Οι κορυφαίες παθήσεις που αντιμετωπίζονται περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, πεπτικές διαταραχές, διατροφικές διαταραχές και υγεία των γυναικών, μεταξύ άλλων. Η ηθική - δεοντολογική μας βάση για τους ασθενείς μας καλύπτει όλες τις πεποιθήσεις, τα φύλα, τις εθνότητες και τις κοινωνικοοικονομικές κατηγορίες. Οι ασθενείς που εκτιμούν την προληπτική, εξατομικευμένη ιατρική επιλέγουν Φυσιοπαθητικούς γιατρούς. Αναγνωρίζουν τη σημασία στην πρόληψη της νόσου αντί να καταστέλλουν τα συμπτώματά τους και θέλουν να δημιουργήσουν έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής, παίρνοντας ενεργό ρόλο στη διαχείριση της υγείας τους.


Μύθος # 8: Οι Φυσιοπαθητικοί γιατροί είναι οι ίδιοι με τους Ομοιοπαθητικούς.

Οι φυσιοπαθητικοί γιατροί και οι ομοιοπαθητικοί δεν είναι το ίδιο. Εκτός από το ότι εκπαιδεύονται σε όλες τις φυσιοπαθητικές αγωγές, οι φυσιοπαθητικοί γιατροί είναι επίσης εκπαιδευμένοι στην ομοιοπαθητική ιατρική. Είναι ένα από τα πολλά εργαλεία που διαθέτουμε στην πρακτική μας.


Μύθος # 9: Οι Φυσιοπαθητικοί δεν εκπαιδεύονται ως γιατροί πρωτοβάθμιας φροντίδας.

Οι αδειούχοι Φυσιοπαθητικοί ιατροί εργάζονται σε εγκαταστάσεις πρωτοβάθμιας φροντίδας σε όλη τη Βόρεια Αμερική και είναι σε θέση να διαχειριστούν τις περισσότερες ανησυχίες των εξωτερικών ασθενών που συνήθως παρατηρούνται στις πρακτικές πρωτοβάθμιας περίθαλψης. Οι φυσιοπαθητικοί μαθαίνουν να αντιμετωπίζουν όλες τις πτυχές της οικογενειακής υγείας και της ευεξίας, από παιδιατρικά έως γηριατρικά, οξεία κρυολογήματα και γρίπες, χρόνιο πόνο και ενοχλήσεις.


Μύθος # 10: Αν είναι φυσικό, πρέπει να είναι ασφαλές.

Ακριβώς επειδή κάτι είναι "φυσικό" δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είναι ασφαλές. Τα φυσικά προϊόντα μπορεί να έχουν παρενέργειες και αντενδείξεις. Είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε έναν εξουσιοδοτημένο Φυσιοπαθητικό γιατρό πριν αρχίσετε τη συνεδρία για να βεβαιωθείτε ότι αυτό που παίρνετε είναι κατάλληλο και ασφαλές.


Με την κατάρριψη αυτών των μύθων, ελπίζουμε να αποκτήσατε καλύτερη κατανόηση του ρόλου που διαδραματίζουν οι Φυσιοπαθητικοί ιατροί να βοηθούν τους ασθενείς να παραμείνουν υγιείς πολύ περισσότερο και να ζήσουν μια ευτυχισμένη και ικανοποιητική ζωή.Δρ. Δρόσος Σταμάτης, ND, DO Οστεοπαθητικός – ΦυσιοπαθητικόςΠηγή: AANMC

[i] Seely D, Szczurko O, Cooley K, et al. Naturopathic medicine for the prevention of cardiovascular disease: a randomized clinical trial. CMAJ. 2013 Jun 11;185(9):E409-1 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23630244/

56 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων