top of page

Πως ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα η Οστεοπαθητική

Έγινε ενημέρωση: 31 Οκτ 2023

Έχετε σκεφτεί ποτέ πόσο αξιοσημείωτο είναι το σώμα στην αυτοθεραπεία του;

Εάν κοπείτε με χαρτί, το σώμα σας αρχίζει αυτόματα να επιδιορθώνει την πληγή και εσείς δεν χρειάζεται να κάνετε τίποτα. Η ίδια αρχή ισχύει για πολλές άλλες συνθήκες και καταστάσεις. Φυσικά το σώμα χρειάζεται κάποια βοήθεια ανά διαστήματα.


Η δουλειά ενός Οστεοπαθητικού είναι να παρέχει αυτήν τη βοήθεια στον φυσικό μηχανισμό αυτοθεραπείας του σώματος. Στην ιατρική, ο μηχανισμός αυτοθεραπείας ονομάζεται ομοιόσταση, που είναι μια διαχείριση των διαφόρων συστημάτων που συνθέτουν το σώμα σας για να παραμείνετε υγιείς (ένας αυτόματος μηχανισμός ευεξίας, μπορούμε να πούμε).


Αυτό αλλάζει το παιχνίδι, καθώς ο Οστεοπαθητικός δεν είναι σωτήρας, αλλά στην πραγματικότητα ενισχύει κάθε προσπάθεια της εκπληκτικής μας μηχανής που είναι το ανθρώπινο σώμα.


Επιπλέον, το σώμα μας είναι σχεδιασμένο με το δικό του αμυντικό σύστημα και αντισταθμιστικό μηχανισμό – το ανοσοποιητικό σύστημα - που μπορεί να επηρεαστεί αρνητικά όταν του λείπει ύπνος, είναι υπό πολύ άγχος ή υπερβολική πίεση.


Το ανοσοποιητικό μας σύστημα επηρεάζεται από τις ορμόνες και το νευρικό μας σύστημα και αποτελείται από διαφορετικά μέρη όπως:


- Το λεμφικό σύστημα & οι λεμφαδένες - Τις αμυγδαλές - Τον θύμο αδένα - Τον σπλήνα - Ορισμένα μέρη του εντέρου - Τον μυελό των οστών


Η Οστεοπαθητική αποκαθιστά τη λειτουργία του σώματος μέσω της κινητοποίησης του ανοσοποιητικού συστήματος και της μείωσης των επιπτώσεων στην υγεία μας από ιογενείς ή βακτηριακές λοιμώξεις. Επίσης λειτουργεί μέσω διαφόρων συστημάτων προκειμένου να επιτρέψει στη φυσική σας ανοσία να δουλεύει στο μέγιστο σύμφωνα με έρευνες (1,2).


Πιο συγκεκριμένα, αυτό γίνεται χάρη σε:


- Μυοσκελετικές (δομικές) τεχνικές: Επιτρέπουμε την καλύτερη ροή αίματος και λέμφου να κυκλοφορήσει σε όλο το σώμα με την διόρθωση του περιορισμού της κινητικότητας και την χαλάρωση των εντάσεων στους μυς / τις αρθρώσεις / τους συνδετικούς ιστούς. Ταυτόχρονα, ο μυελός των οστών ορισμένων οστών στο σώμα σας παράγει λευκά αιμοσφαίρια (οι μαχητές ενάντια της μόλυνσης).


- Σπλαχνικές (πεπτικές) τεχνικές: Τα έντερα σας δεν είναι μόνο το κιβώτιο κομποστοποίησης του σώματός σας, αλλά είναι επίσης πολύ σημαντικά για το ανοσοποιητικό σας σύστημα. Με συγκεκριμένες τεχνικές θα βεβαιωθούμε ότι τα έντερα κινούνται σωστά, θα ελέγξουμε τα όργανα αποβολής που είναι υπεύθυνα για τη διαδικασία αποτοξίνωσης στο σώμα (πνεύμονες, νεφρά, κόλον, συκώτι), θα ρίξουμε μια ματιά στην κίνηση του διαφράγματος σας (για την καλύτερη οξυγόνωση και την ρύθμιση της πίεσης), και των ανοσοποιητικών οργάνων όπως το συκώτι και ο σπλήνας.


- Κρανιακές τεχνικές: Σε κατάσταση “πάλης ή φυγής’’ (fight or flight response) η ανοσία μας είναι αδύναμη, επομένως διασφαλίζουμε ότι το νευρικό σας σύστημα είναι ισορροπημένο στο έργο του. Και εάν είστε ήδη άρρωστοι ή μπουκωμένοι, έχουμε κάποιες προσαρμογές που μπορούμε να κάνουμε για να βοηθήσουμε στην αποστράγγιση των ιγμορίων και να βοηθήσουμε τους πονοκεφάλους.


Ένας άλλος τρόπος με τον οποίο η Οστεοπαθητική μπορεί να βοηθήσει το ανοσοποιητικό σας σύστημα είναι να προκαλέσει βαθιά χαλάρωση. Έρευνες έχουν δείξει ότι οι χειροθεραπείες προκαλούν την παραγωγή μορίων χαλάρωσης με παρόμοιο τρόπο όπως τα ενδοκανναβινοειδή.


Οι ασθενείς μου σχολιάζουν πάντα πόσο χαλαρά αισθάνονται ως αποτέλεσμα της θεραπείας. Μια θεραπεία διάρκειας 20 λεπτών μπορεί να είναι πολύτιμη ακόμη και για τα σοβαρά αγχωμένα άτομα.


Υπάρχει ακόμη και μια έρευνα που υποδηλώνει ότι η Οστεοπαθητική μπορεί να μειώσει το ποσοστό θνησιμότητας από επιπλοκές που σχετίζονται με τη γρίπη, όπως μια πνευμονία.


Σε κάθε περίπτωση, τα αποδεδειγμένα οφέλη της Οστεοπαθητικής είναι πολλά και αποτελεί μια μορφή θεραπείας που απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες, από μωρά εώς ηλικιωμένους.


Βιβλιογραφία


1. Knott EM, Tune JD, Stoll ST, Downey HF. Increased Lymphatic Flow in the Thoracic Duct During Manipulative Intervention. J Am Osteopath Assoc2005;105(10):447–456.

2. Seffinger MA, Rich J. Lymphatic Pump OMT Releases Cytokines Into Central Circulation. J Am Osteopath Assoc 2014;114(7):587–588.

3. Smith RK. One hundred thousand cases of influenza with a death rate of one-fortieth of that officially reported under conventional medical treatment. J Am Osteopath Assoc. 1920;19:172-175.

4. Yao, S., Hassani, J., Gagne, M., George, G., Gilliar, W. Osteopathic Manipulative Treatment as a Useful Adjunctive Tool for Pneumonia. J. Vis. Exp. (87), e50687, doi:10.3791/50687 (2014).






32 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page