top of page

Τενοντίτιδα / Τενοντοπάθεια

Συχνά, έρχονται ασθενείς μου και μου λένε ότι πάσχουν από τενοντίτιδα. Η αλήθεια είναι ότι στις περισσότερες περιπτώσεις, δεν είναι τενοντίτιδα καθώς στην τενοντίτιδα η αιτία του πόνου και της παθολογίας είναι η φλεγμονή. Οι τένοντες εμφανίζουν φλεγμονή μόνο όταν κοπούν ή τραυματιστούν.


Η κατάσταση που βρίσκονται είναι στην πραγματικότητας τενοντοπάθεια και συμβαίνει λόγω υπερβολικής χρήσης και καταπόνησης του σημείου. Συνήθως προκαλείται από επαναλαμβανόμενες κινήσεις (όπως άσκηση ή ακινησία στην ίδια θέση για πολλές ώρες), τραύματα ή φλεγμονή και με την πάροδο του χρόνου, η τενοντοπάθεια μπορεί να προκαλέσει πολλούς πόνους. Η τενοντοπάθεια προσβάλλει τους τένοντες που είναι πιο ευάλωτοι στην πίεση, τις θλάσεις, την κίνηση και τα σκισήματα.


Άσχετα με το τι πιστεύουν οι περισσότεροι άνθρωποι, μπορεί να επηρεάσει τους ανθρώπους όλων των ηλικιών, μεγεθών και επιπέδων φυσικής δραστηριότητας, όχι μόνο τους επαγγελματίες αθλητές ή τους ηλικιωμένους.


Οι διαφορετικοί τύποι τενοντοπάθειας αναγνωρίζονται με διάφορα ονόματα ανάλογα με το πώς και που προκύπτουν, για παράδειγμα:

• "Ο αγκώνας του τενίστα" – Έξω επικονδυλίτιδα του αγκώνα • "Ο αγκώνας του γκολφέρ" – Έσω επικονδυλίτιδα του αγκώνα • "Ο ώμος του μπεισμπολίστα" – Αποφυσίτιδα επικονδυλίου του αγκώνα • "Ο ώμος του κολυμβητή" – Τενοντίτιδα του στροφικού πετάλου του ώμου ή προστριβή των στοιχέιων του • 'Το γόνατο του άλτη" – Τενοντίτιδα του επιγονατιδικού τένοντα


Μερικές κοινές ενδείξεις που υποδεικνύουν ότι μπορεί να έχετε τενοντοπάθεια περιλαμβάνουν:


- Αίσθημα πόνου γύρω από έναν συγκεκριμένο σύνδεσμο, άρθρωση ή μυ - Πρήξιμο και ευαισθησία - Αυξημένος πόνος κατά τη μετακίνηση ή την άσκηση - Ακαμψία - Προβλήματα στον ύπνο λόγω του πόνου


Η τενοντοπάθεια αντιμετωπίζεται με διάφορους τρόπους ανάλογα με το πού βρίσκεται στο σώμα, τον βαθμό σοβαρότητας, πόσο καιρό υπάρχει, η ηλικία και το επίπεδο φυσικής δραστηριότητας του ατόμου.


Ενδεικτικά μπορείτε να ακολουθήσετε τα παρακάτω βήματα σε γενικές γραμμές:


- Εάν η τενοντοπάθεια προκλήθηκε από άσκηση ή κάποιο άθλημα (π.χ. τρέξιμο, τένις), καλό θα ήταν να απέχετε για λίγο διάστημα και να αφήσετε το σημείο να ξεκουραστεί.

- Χρησιμοποιήστε επιθέματα πάγου τυλιγμένα σε μια πετσέτα ή ένα ρούχο πάνω από την περιοχή που πονάει. Αυτό θα βοηθήσει στο πρήξιμο και τον πόνο. (Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ακόμα και μια σακούλα με κατεψυγμένα λαχανικά εάν δεν έχετε επίθεμα πάγου και είναι επείγον).

- Επισκευθείτε έναν επαγγελματία Οστεοπαθητικό/Χειροπρακτικό ή Φυσιοπαθητικό.Ένας επαγγελματίας Οστεοπαθητικός/Χειροπρακτικός μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση του σημείου και να σας δώσει χρήσιμες συμβουλές για την εκτέλεση των καθημερινών δραστηριοτήτων σας με ασφαλέστερο τρόπο. Υπάρχουν πολυάριθμες μελέτες για τα πολλαπλά οφέλη των οστεοπαθητικών/χειροπρακτικών χειρισμών για τους πόνους και τους τραυματισμούς.

- Ακολουθήστε μια αντιφλεγμονώδη διατροφή και δοκιμάστε συμπληρώματα για να υποστηρίξετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα και να ενισχύσετε τον οργανισμό σας.

- Αποφύγετε την ζάχαρη, τα υδρογονωμένα έλαια, το αλκοολ, τα επεξεργασμένα τρόφιμα και τα κρέατα και δώστε θρεπτικά συστατικά στο σώμα σας μέσα από πράσινα φυλλώδη λαχανικά, φρούτα, ψάρια ελεύθερας θαλάσσης και βότανα.

- Τα αιθέρια έλαια μπορούν να ενισχύσουν την κυκλοφορία του αίματος και να μειώσουν τον πόνο. Μπορείτε να δοκιμάσετε ινδικό λιβάνι, μέντα και γαρύφαλλο διαλυμένα σε αμυγδαλέλαιο.


Είναι πολυ σημαντικό εάν βλέπετε ότι τα συμπτώματα σας δεν βελτιώνονται, μην το αμελήσετε!




49 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page