top of page

Η τροφή σου το φάρμακό σου

Όταν εξετάζουμε τις ασθένειες που πλήττουν την κοινωνία μας - αρθρίτιδα, καρδιακές παθήσεις, διαβήτης, υψηλή αρτηριακή πίεση, άσθμα, ασθένεια φλεγμονώδους εντέρου (IBD) - βλέπουμε ότι απαιτούνται μακροπρόθεσμες αλλαγές στον τρόπο ζωής. Αυτό που μπορεί να μην είναι τόσο προφανές, είναι ο κοινός παρονομαστής που συνδέεται με όλα αυτά όλο και περισσότερο: η φλεγμονή είναι στη ρίζα των περισσότερων ασθενειών.

Σύμφωνα με τον Πατέρα της Ιατρικής, τον Ιπποκράτη, θα πρέπει να θεωρούμε ότι «η τροφή να είναι το φαρμακό μας και το φάρμακό η τροφή μας».


Υιοθετώντας το σκεπτικό του, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τη φλεγμονή με Φυσιοπαθητική διατροφή και να ανακουφίσουμε όλα μας τα συμπτώματα ή ακόμα και να τα εξαφανίσουμε!


Σύμφωνα με μια έκθεση του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργιών και Λοιμωδών Νοσημάτων:

«Ενώ η σημερινή σύγχρονη διατροφή μπορεί να προσφέρει ευεργετική προστασία από τις ανεπάρκειες μικρο- και μακροθρεπτικών ουσιών, η υπερβολική ποσότητα θερμίδων και τα μακροθρεπτικά συστατικά που συνθέτουν τη διατροφή μας μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη φλεγμονή, μειωμένο έλεγχο των λοιμώξεων, αυξημένα ποσοστά καρκίνου και αυξημένο κίνδυνο αλλεργίας και αυτο-φλεγμονώδη ασθένεια.»


Για να κινηθούμε προς μια Φυσιοπαθητική διατροφή και να καταπολεμήσουμε την φλεγμονή, πρέπει να απομακρύνουμε τις υπερβολικά επεξεργασμένες, μη ισορροπημένες δίαιτες της Δύσης και να στραφούμε στους αρχαίους τρόπους διατροφής.

Οι μικρές, σταδιακές αλλαγές είναι συνήθως ένας πιο εύκολος τρόπος για τον οργανισμό να προσαρμοστεί και μπορεί να είναι λιγότερο πιθανό να επιστρέψετε στις παλιές ανθυγιεινές συνήθειες. Μπορείτε να ξεκινήσετε από εδώ:


- Αυξήστε τα πλούσια σε ωμέγα-3 τρόφιμα. Είναι πολύ πιθανό να παίρνετε πάρα πολλά ωμέγα-6 λιπαρά οξέα από τρόφιμα όπως το κρέας από ζώο που έχει τραφεί με σιτάρι και φυτικά έλαια τα οποία μπορεί να αυξήσουν τη φλεγμονή. Αντιθέτως, τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα ενεργοποιούν τα αντιφλεγμονώδη αγγελιαφόρα μόρια. Η ισορροπία είναι το κλειδί: Θέλετε περίπου ίσες ποσότητες ωμέγα-3 και ωμέγα-6. Τα πλούσια σε ωμέγα-3 τρόφιμα περιλαμβάνουν τα ψάρια ανοιχτής θαλάσσης, τα λιπαρά ψάρια, τα κρέατα που τρέφονται με χόρτα, τα αυγά που εκτρέφονται σε βοσκότοπους και είναι πλούσια σε ωμέγα-3, λιναρόσπορο και σπόρους chia, αμύγδαλα και καρύδια.


- Εστιάστε σε πλήρη, αντιφλεγμονώδη τρόφιμα. Αυτά περιλαμβάνουν φρούτα χαμηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη, όπως μούρα και αβοκάντο, πολλά φυλλώδη και σταυροειδή λαχανικά, και ακόμη και θρεπτικά τρόφιμα για το έντερο όπως ζωμό οστών. Τα αγαπημένα μου περιλαμβάνουν το σπανάκι, το οποίο είναι γεμάτο με αντιφλεγμονώδεις ουσίες όπως η κουρσετίνη και οι φράουλες, που είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις φαινόλες όπως οι ανθοκυανίνες και οι ελλαγιτανίνες.


Καθώς εξετάζουμε τα αντιφλεγμονώδη συστατικά ορισμένων τροφίμων και βοτάνων, μπορούμε να δούμε πώς αυτό το είδος διατροφής συνδέεται με τη μειωμένη φλεγμονή = καλύτερη υγεία.


Μεταξύ των πολλών ενώσεων που υπάρχουν στα φρέσκα προϊόντα, υπάρχουν μερικές γενικές κατηγορίες ξεχωρίζουν ως ευεργετικές όταν επιτίθενται σε φλεγμονές και φλεγμονώδεις ασθένειες στην ρίζα τους. • Αντιοξειδωτικά • Μεταλλικά στοιχεία • Απαραίτητα λιπαρά οξέα


Τα στοιχεία είναι σαφή ότι τέτοια αντιφλεγμονώδη τρόφιμα μπορούν να ενδυναμώσουν το ανοσοποιητικό σύστημα, να αποβάλλουν τις τοξίνες και τα βαρέα μέταλλα και να βάλουν ένα τέλος στον έλεγχο που έχει η φλεγμονή στο σώμα μας και την ζωή μας.


Δρ. Δρόσος Σταμάτης ND, DO




4 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page