top of page

Το κρέας προκαλεί καρκίνο: αλήθεια ή πλάνη;


Απάντηση: πλάνη.

Εδώ και πολλά χρόνια έχει αρχίσει αυτή η ιστορία ότι το κρέας προκαλεί καρκίνο. "Νέες έρευνες συνδέουν τον καρκίνο με την κατανάλωση κρέατος" " ...% αυξημένες πιθανότητες απόκτησης καρκίνου εαν τρως κρέας" κτλ κτλ. Μια (πολύ) σύντομη αναζήτηση στο google θα σε πείσει.

Είναι πολύ ενδιαφέρον ότι αυτό το μήνυμα να κλιμακώνεται όσο περνάει ο καιρός και πλεον το κρεας κατηγορείται για όλα τα δεινά. Ταυτόχρονα, η βιομηχανία τροφίμων βρίσκει όλο και πιο δημιουργικούς τρόπους να μας παρασύρει στο να καταναλώνουμε λιγότερο εως καθόλου κρέας και να το αντικαταστήσουμε με φυτικά τρόφιμα, τεχνητά κρέατα, ακόμα και έντομα.

Για να έχουμε μια βάσιμη άποψη, οφείλουμε αρχικά να αναρωτηθούμε: 1. είναι το κρεας απαραίτητο για τους ανθρώπους; 2. είναι το κρεας σκέτη πρωτεινη και πραγματικά τιποτα άλλο; 3. όντως το κρέας δημιουργεί καρκίνο; 4. που στηρίζεται αυτή η κατηγορία; 5. τι είδους έρευνες έχουν γίνει;

Ξεκινάμε.

1. Η κατανάλωση κρέατος από τους ανθρώπους ξεκινάει χιλιάδες χρόνια πριν. Ουσιαστικά εξελιχθήκαμε με αυτό και ήταν κρίσιμο για την αναπτυξή μας και την επιβίωση μας ως είδος (δες προηγούμενο ποστ για ανάλυση - "πως πρέπει να τρώει ένας άνθρωπος"). Δεν είναι τυχαίο που οι άνθρωποι που δεν τρώνε κρεας και γενικότερα ζωικά προϊόντα, παρουσιάζουν σοβαρές ελλείψεις βιταμινών και μετάλλων και για να τις καλύψουν πρέπει να παίρνουν συμπληρώματα.

2. Έχουν υποβιβάσει την θρεπτική αξία του κρέατος σε απλή πρωτείνη. Με αυτό το σκεπτικό, θα ήταν πολύ απλό να το αντικαταστήσεις με οτιδήποτε άλλο περιέχει πρωτεϊνη (πχ σόγια) αρκεί να καλύψεις τα ίδια γραμμάρια πρωτεϊνης, σωστά; Σωστά. Έλα όμως που το κρέας έχει απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, ένζυμα και συμπαράγοντες που είτε δεν εντοπίζονται αλλού είτε δεν απορροφόνται τόσο αποτελεσματικά! Το κρέας είναι περιέχει την πιο βιοδιαθέσιμη μορφή αιμικού σιδήρου, ταυρίνης & χολίνης. Είναι πλούσιο σε όλες τις βιταμίνες Β, βιταμίνη Α (ρετινόλη), βιταμίνη Ε, σελήνιο, ψευδάργυρος, κ.α.

3, 4 +5. Οι μελέτες που γίνονται για να υποστηρίξουν τον ισχυρισμό ότι το κρεας προκαλεί καρκίνο είναι επιδημιολογικές. Αυτό τι σημαίνει; Ότι στέλνουν ερωτηματολόγια τυχαία στον κόσμο που ενδιαφέρεται να λάβει μέρος, και ο καθένας απαντάει σε ερωτήσεις με βάση την κρίση του. Οι ερευνητές ΔΕΝ βάζουν κάποιο κριτήριο για την επιλογή των ατόμων π.χ. δεν τους ενδιαφέρει εαν καπνίζεις σαν φουγάρο καθημερινά ή όχι, εαν είσαι άρρωστος ή εαν έχεις ιστορικό καρκίνου.

Αυτό αποτελεί πολύ μεγάλο πρόβλημα στο τελικό συμπέρασμα διότι ΟΛΑ τα άτομα μπαίνουν σε ένα καλούπι: αυτοί που τρώνε σωστά, αυτοί που πίνουν και καπνίζουν κάθε μέρα, αυτοί που είναι χρόνια άρρωστοι, αυτοί που δεν γυμνάζονται ποτέ και αυτοί που γυμνάζονται κάθε μέρα. Και ας λάβουμε υπόψιν επίσης ότι πολλοί δεν είναι ειλικρινείς στις απαντήσεις των επιδημιολογικών μελετών, άλλο ένα πρόβλημα που οδηγεί σε λάθος αποτελέσματα.

Επιπλέον, άλλες μελέτες που έχουν γίνει, κατατάσουν ως κρέας όλες τις σαβούρες fast food, κατεψυγμένα κρέατα σουπερ μαρκετ & υπερεπεξεργασμένα αλλαντικά.

Χρειάζεται να αναλύσουμε πόσο λάθος είναι αυτό; Νομίζω είναι περιττό.

Για αυτό οι πιο αξιόπιστες μελέτες είναι οι πρακτικές, κλινικές μελέτες. Σε αυτές τις πρακτικές έρευνες, δεν έχει βρεθεί συσχέτιση μεταξύ αυξημένης προδιάθεσης για καρκίνο και το κρέας.

Εαν θέλουμε να μιλήσουμε για καρκίνο, ας αναλογιστούμε σε πρώτη φάση ΠΟΣΕΣ ΤΟΞΙΚΕΣ ΣΥΝΘΕΤΙΚΕΣ ΟΥΣΙΕΣ εισπνέουμε, τρώμε, πίνουμε, αλειφόμαστε και ψεκαζόμαστε ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ (θα είναι το επόμενο ποστ).

Καταλαβαίνεις, ότι τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά και θα πρέπει να ξέρεις ΤΙ να ψάξεις και ΠΟΥ θα ψάξεις. Επιπλέον, πολύ λίγα πράγματα στον κόσμο μας είναι ΑΣΠΡΟ-ΜΑΥΡΟ. Χρειάζεται επίγνωση και κριτική σκέψη σε όλα.

Όσον αφορά την ανθρώπινη υγεία, υπάρχουν κάποιες βασικές κατευθυντήριες γραμμές οι οποίες προκύπτουν από χιλιάδες χρόνια δοκιμής, επιτυχίας ή αποτυχίας από τους προγόνους μας. Αυτή η πολύτιμη συσσωρευμένη προγονική σοφία είναι το κλειδί για την ουσιαστική υγεία, ευεξία και καλύτερη καθημερινότητα.

Όσο απομακρυνόμαστε από αυτήν ή όσο περισσότερο την διαστρεβλώνουμε, τόσο χειρότερα θα γινόμαστε. Ρίξε μια ματιά γύρω σου, και αναρωτήσου:

Ενώ η επιστήμη προχωράει ραγδαία, γινόμαστε καλύτερα ή χειρότερα με την πάροδο του χρόνου; Και γιατί; Τροφή για σκέψη! #επιστρεφουμεστιςριζεςμας #ancientgreece #drstamatisdrosos #myriamdrosou #drososclinic #osteopathy #naturopathy #kosislandgreece

24 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page